Amnesty Sápmi kritiserar regeringen för ILO169

Erik Törnlund, gruppsekreterare för Amnesty Sápmi, intervjuas i Sameradion med anledning av att regeringen i början av juni meddelade att de inte har för avsikt att ratificera ILO 169, trots hård internationell kritik.

”Det är en viktig fråga för samhället i stort, det handlar om mänskliga rättigheter och specifikt om urfolksrätt, att samerna ska ha inflytande, att samerna som urfolk respekteras i lag och i praxis”.

”Det handlar också om anseende. Ska Sverige stå upp för folkrätten och kunna kritisera andra länder för att de inte behandlar sitt urfolk rätt – DÅ kan man inte samtidigt låta bli att skriva under internationella konventioner, i det här fallet ILO 169”.

”Nu har man ju ”jobbat” med den här frågan i 30 år. Då måste man ställa frågan – NÄR ska ni ratificera ILO 169? Då finns det vissa följdkrav – ert svar får inte innehålla orden; utreda, vänta och se, det är inte läge just nu. Det har vi hört i så lång tid”.

Lyssna på två inslag på Sameradion.
Foto: Peter Steggo

25 jun 2020

Gilla oss på Facebook

/amnesty-sapmi-vinnare-stora-aktivitetspriset.jpg

På årsmötet 2021 blev Amnesty Sápmi vinnare av Amnesty Sveriges Stora Aktivitetspris. Vi är grymt stolta.

Följ oss på Facebook. Vi publicerar nyheter och tips på evenemang med fokus på urfolksrätt och mänskliga rättigheter i Sápmi.

Kontakt

Hör av dig till Amnesty Sápmi!


Gruppsekreterare Erik Törnlund.
E-post: sapmi@amnesty.se

Stöd oss

Varje gåva har betydelse. Ditt stöd gör att vår gemensamma röst blir starkare och får bättre genomslag. 

Skanna QR-koden på bilden, eller skriv in vårt swishnummer 123 561 20 49 och valfritt belopp.

/gava-till-amnesty.jpg