Amnesty Sápmi kritiserar regeringen för ILO169

Erik Törnlund, gruppsekreterare för Amnesty Sápmi, intervjuas i Sameradion med anledning av att regeringen i början av juni meddelade att de inte har för avsikt att ratificera ILO 169, trots hård internationell kritik.

”Det är en viktig fråga för samhället i stort, det handlar om mänskliga rättigheter och specifikt om urfolksrätt, att samerna ska ha inflytande, att samerna som urfolk respekteras i lag och i praxis”.

”Det handlar också om anseende. Ska Sverige stå upp för folkrätten och kunna kritisera andra länder för att de inte behandlar sitt urfolk rätt – DÅ kan man inte samtidigt låta bli att skriva under internationella konventioner, i det här fallet ILO 169”.

”Nu har man ju ”jobbat” med den här frågan i 30 år. Då måste man ställa frågan – NÄR ska ni ratificera ILO 169? Då finns det vissa följdkrav – ert svar får inte innehålla orden; utreda, vänta och se, det är inte läge just nu. Det har vi hört i så lång tid”.

Lyssna på två inslag på Sameradion.
Foto: Peter Steggo

25 jun 2020

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Facebook. Vi publicerar nyheter och tips på evenemang med fokus på urfolksrätt och mänskliga rättigheter i Sápmi.

Kontakt

Hör av dig till Amnesty Sápmi!


Gruppsekreterare Erik Törnlund.
E-post: sapmi@amnesty.se

Stöd oss

Varje gåva har betydelse. Ditt stöd gör att vår gemensamma röst blir starkare och får bättre genomslag. 

Skanna QR-koden på bilden, eller skriv in vårt swishnummer 123 561 20 49 och valfritt belopp.

/gava-till-amnesty.jpg