Mina hjärtefrågor är exploatering och urfolksrätt

”Mina hjärtefrågor är skogsbruk, exploatering och urfolksrättigheter”, säger Emy Suorra, same och renägare från Gällivare. Hon är aktiv i Fältbiologerna och Skogsupproret.

”Jag har alltid höra; så länge renen klarar sig, klarar vi oss. Men nu har vi kommit till en punkt när renen inte klarar sig längre. Svenska staten håller på att strypa en del av den samiska kulturen. Det tär på en psykiskt”.

Emy Suorra berättar om hur skogsbruket och vindkraften påverkar rennäringen, men också fåglar, insekter och hela kretsloppet.

”Jag kan bli väldigt ledsen i perioder, över tanken på att mina barn inte ska att få uppleva alls som jag har upplevt. Min farfars generation fick ta mycket skit. Min pappas generation fick bara leva med det. Min generation måste slå tillbaka”.

Amnesty Business Group Lund har intervjuat Emy Suorra.

 

20 maj 2021

Gilla oss på Facebook

/rasbiologiska-manifestation-13-januari.jpg

Den 13 januari arrangerar vi en manifestation på Mynttorget i Stockholm. Det är 100 år sedan det Rasbiologiska institutet öppnade sina dörrar. Nu är det dags att äganderätten till fotografierna som togs av rasbiologer på samer överlämnas från svenska staten till Sametinget. Kom dit. Delta!

Följ oss på Facebook. Vi publicerar nyheter och tips på evenemang med fokus på urfolksrätt och mänskliga rättigheter i Sápmi.

Kontakt

Hör av dig till Amnesty Sápmi!

Ordförande Erik Törnlund.
E-post: sapmi@amnesty.se

Stöd oss

Varje gåva har betydelse. Ditt stöd gör att vår gemensamma röst blir starkare och får bättre genomslag. 

Skanna QR-koden på bilden, eller skriv in vårt swishnummer 123 561 20 49 och valfritt belopp.

/gava-till-amnesty.jpg