Julia Wiklund: Låt oss tala

Vi finns. Backa Sápmi. Låt oss tala. Det är slagord på klistermärken, som Julia Wiklund från Sundsvall har tagit fram. Hen driver Instagramkontot @latosstala och har gjort en film där samer berättar om markexploateringar, rasism och språket som många har förlorat.

- Först tog jag fram märken för eget bruk. Men när jag skrev om mina klistermärken på Instagram fick jag otroligt många beställningar, berättar Julia. Jag har postat över fyratusen klistermärken till människor i hela Sverige.

Hen betalar det ur egen ficka, både tryckkostnaden och portot. Det är viktigt för Julia att så många som möjligt ska få klistermärken och skapa uppmärksamhet kring samer.

Julias kompis Alex Mikaelsdotter kom på idén om att de skulle trycka och sälja tygmärken för att finansiera klistermärkena. Sagt och gjort. Nu säljer de små tygmärken med den samiska flaggan. Inte för egen vinning, utan för att betala tryckning av klistermärken, som de fortfarande skickar ut gratis.

Natten före den samiska nationaldagen den 6 februari 2020 satte Julia och några andra kompisar upp stora banderoller i Sundsvall – ”Backa Sápmi”. Det var bara några dagar efter att Högsta domstolen gav Girjas sameby rätt upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske på samebyns områden ovanför odlingsgränsen.

- Instagramkontot @latosstala är ett samlingsnamn för det jag vill göra. När Girjasdomen kom förra året eskalerade hatet mot samer i sociala medier. Jag vill tala om samer och folkbilda om urfolksrätten, säger Julia, som nyligen blev medlem i Amnesty Sápmi.

5 jun 2021

Gilla oss på Facebook

/amnesty-sapmi-vinnare-stora-aktivitetspriset.jpg

På årsmötet 2021 blev Amnesty Sápmi vinnare av Amnesty Sveriges Stora Aktivitetspris. Vi är grymt stolta.

Följ oss på Facebook. Vi publicerar nyheter och tips på evenemang med fokus på urfolksrätt och mänskliga rättigheter i Sápmi.

Kontakt

Hör av dig till Amnesty Sápmi!


Gruppsekreterare Erik Törnlund.
E-post: sapmi@amnesty.se

Stöd oss

Varje gåva har betydelse. Ditt stöd gör att vår gemensamma röst blir starkare och får bättre genomslag. 

Skanna QR-koden på bilden, eller skriv in vårt swishnummer 123 561 20 49 och valfritt belopp.

/gava-till-amnesty.jpg