Filmer och tv-program

Det vackraste samiska hantverket

Kan ses på SVT Play till 31 maj 2021.

"Kärleken till traditionerna, närheten till naturen, det stora kunnandet som förts vidare genom generationer – i den här serien får vi se hur slöjden växer fram. Med en kombination av kunskap, noggrannhet och en personlig touch skapar de här sex slöjdarna unika och vackra hantverk."

Badjelánnda

Årstiderna förskjuts i Padjelanta nationalpark, de vida högslätternas och stora sjöarnas fjällandskap. Vintrarna blir varmare och somrarna längre. Medierna rapporterar om klimatförändringarna nästan varje dag. Det här är en poetisk berättelse om marken och om naturens värde genom tankar hos den som nyttjar marken dagligen. Kortfilm i regi av Jonah Senften och Jimmy Sundin. Filmen ingår i Svenska Filminstitutets projekt Glöd, där Sveriges urfolk och nationella minoriteter berättar sina historier.

Kortfilm · 4 min 33 sek på UR Play.

Samernas tid – Utbildningsradion 

Från UR play: "Det här är berättelsen om norra Europas urfolk och deras historia. Samernas historia, som är intimt sammankopplad med Sveriges historia, är okänd för de flesta. Samerna anpassade sig tidigt till en karg omgivning och byggde upp en jakt- och fångstexpertis som gjorde dem till viktiga handelspartners under vikingatiden. Serien beskriver hur samerna påverkades av kyrkans våldsamma kristningsprocess och av nationalstaternas kolonisation av de samiska markerna under tidigmodern tid. Situationen förvärras under 1900-talet då kolasamerna hamnar i Sovjetunionens grepp. Exploateringen av Sápmis naturtillgångar ökar och rasbiologernas ögon vänds mot samerna."

Tre delar om vardera ungefär 1 timma kan ses på UR Play.
Serien finns även syntolkat och teckenspråkstolkat.

Sameblod (långfilm)

Sameblod tar upp en sårig del av svensk historia. Det handlar om kolonialism och rasbiologi. Filmen har fått stor uppmärksamhet i Sverige och utomlands, visats på de tyngsta filmfestivalerna och prisats flerfaldigt.

"Sameblod är en stark film om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk. Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld. En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning."

Se intervjun med regissören Amanda Kernell och skådespelaren Lene Cecilia Sparrok i TV4 Nyhetsmorgon.

Läs intervjun med regissören Amanda Kernell i Dagens Nyheter 2017: Flera generationer har burit på en massa skam.

Filmen går att se via streamingtjänster, som HBO Nordic.

En filmhandledning ingår i Filmpedagogiskt paket för undervisning om de nationella minoriteterna. Handledningen finns också i sydsamisk översättning av Sara Mariana Åström.

Underlag för lektionsplanering för årskurs 7-9 finns på webben.

Sametinget – pedagogiska filmer om renskötsel

Sametinget har producerat ett antal korta filmer om renskötsel. De beskriver bland annat renarnas markbehov, grön infrastruktur ur ett rennäringsperspektiv, rovdjur, att samla renar med drönare, vad är en renbruksplan och renpassager på E4:an. Du hittar filmerna Sametingets spellista på YouTube. De är mellan 2 och 4 minuter långa.

Svonni vs Skatteverket

Ida-Maria kämpar mot svenska myndigheter för rätten att göra ett skatteavdrag för inköp av en hund. Ska de svenska betongskallarna förstå att hunden är ett arbetsredskap, som en skoter ungefär? Eller ska en same tvingas böja sig för den svenska överheten? Kortfilm på samiska i regi av Mara Fredriksson. Filmen ingår i Svenska Filminstitutets projekt Glöd, där Sveriges urfolk och nationella minoriteter berättar sina historier.

Kortfilm · 4 min 53 sek på UR Play.

Tvångsförflyttningar - Bággojohtin

År 2019 är det hundra år sedan renbeteskonventionen mellan Sverige och Norge blev klar. Regleringen betyder att samerna i Karesuando-trakten blir av med sina betesmarker och hem på norsk sida och de tvingas flytta till nya marker och hem söderöver. I denna roadtrip sätter vi fokus på en mörk del av svensk och samisk historia och hur vi än i dag påverkas och lever med det som skett. Personliga möten och gripande berättelser i spåren efter tvångsförflyttningarna av samer.

Tre delar om 30 minuter vardera kan ses på SVT Play.

Jag var en lägre ras

En serie om en okänd och mörk del av svensk historia med rasbiologi. Skallmätningar, förbud att prata sitt modersmål och fysiskt och psykiskt våld var vardag för folket som bodde i norra Sverige. Vi får smärtsamma vittnesmål från äldre personer som har blivit skallmätta och fotograferade av rasbiologer så sent som på mitten av 1950-talet. Serien fokuserar på hur Sverige har behandlat en nationell minoritet, tornedalingar, men lyfter även fram urfolket samerna.

Det är en mycket gripande och angelägen beskrivning av ett Sverige, som många inte känner till. Historikern Curt Persson från Luleå tekniska universitet deltar, liksom hockeyspelarna Björe och Stig Salming, författaren Åsa Larsson, författaren och filosofen Bengt Pohjanen och många, många andra.

Tre delar om vardera 30 minuter kan ses på SVT Play.
Serien finns även syntolkat och teckenspråkstolkat.

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Facebook. Vi publicerar nyheter och tips på evenemang med fokus på urfolksrätt och mänskliga rättigheter i Sápmi.

Kontakt

Hör av dig till Amnesty Sápmi!


Gruppsekreterare Erik Törnlund.
E-post: sapmi@amnesty.se

Stöd oss

Varje gåva har betydelse. Ditt stöd gör att vår gemensamma röst blir starkare och får bättre genomslag. 

Skanna QR-koden på bilden, eller skriv in vårt swishnummer 123 561 20 49 och valfritt belopp.

/gava-till-amnesty.jpg