Vardagsrasism mot samer – läs och lär dig mer

Vardagsrasism handlar om rasism som uttalas i familjära och vardagliga situationer där avsändaren ser det som helt naturligt.

Människor kan säga saker som ”Nämen, du ser ju inte ut som en same… Jag träffade en äkta same en gång. En sån där liten kvinna med sneda ögon och höga kindknotor”.

Eller på en middag när någon i sällskapet förstår att en av gästerna är same: ” Varför kan inte samerna hålla koll på sina renar? Jag är så less på alla renar på vägarna.” Eller till synes oskyldiga frågor som ”Är du hel- eller halvsame?”

Vardagsrasismen uttalas och bekräftas på personalmöten, i vardagliga samtal, jobbintervjuer, skolan, nyhetsrapportering, politiska debatter, inom sjukvården och i många andra sammanhang.

För fyra år sedan samlade Sameradion & SVT Sápmi in personliga vittnesmål om vardagsrasism via sociala medier – Facebook, Instagram och Twitter under hashtag #vardagsrasismmotmigsomsame. Det har resulterat i en skrift som gav ut 2017.

Vill du beställa skriften? Hör av dig till oss via e-post: [javascript protected email address] så kommer projektledaren Katarina Hällgren att posta ett exemplar till dig utan kostnad så länge lagret räcker. Skriv i ämnesraden: Vardagsrasism.

21 okt 2021

Gilla oss på Facebook

/rasbiologiska-manifestation-13-januari.jpg

Den 13 januari arrangerar vi en manifestation på Mynttorget i Stockholm. Det är 100 år sedan det Rasbiologiska institutet öppnade sina dörrar. Nu är det dags att äganderätten till fotografierna som togs av rasbiologer på samer överlämnas från svenska staten till Sametinget. Kom dit. Delta!

Följ oss på Facebook. Vi publicerar nyheter och tips på evenemang med fokus på urfolksrätt och mänskliga rättigheter i Sápmi.

Kontakt

Hör av dig till Amnesty Sápmi!

Ordförande Erik Törnlund.
E-post: sapmi@amnesty.se

Stöd oss

Varje gåva har betydelse. Ditt stöd gör att vår gemensamma röst blir starkare och får bättre genomslag. 

Skanna QR-koden på bilden, eller skriv in vårt swishnummer 123 561 20 49 och valfritt belopp.

/gava-till-amnesty.jpg